Lekcja: "140. Wpływ niektórych trucizn i środków psychoaktywnych na człowieka"
Glikozydy
Konwalia majowaAutor: Christer Johansson
Glikozydy to połączenie monosacharydów (cukry proste) ze związkami o charakterze fenoli lub alkoholi. Glikozydy występujące u konwalii majowej, miłka wiosennego i konwalii są wykorzystywane w medycynie i stosowane głównie do leczenia niewydolności mięśnia sercowego. Związki te nazywane są glikozydami nasercowymi. Glikozydy są związkami silnie trującymi, więc leczenie za ich pomocą musi być pod stałą kontrolą lekarza, ponieważ ich przedawkowanie może doprowadzić do powstania duszności, zwolnienia akcji serca, a nawet śmierci. Glikozydy antrachinowe, które występują np. w liściach senesu i korze kruszyny, stanowią inną grupę. Podrażniają jelito grube, powodując wypróżnienie. Związki te stosuje się jako środki przeczyszczające.